Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


20-25 évvel ezelőtt senkinek nem jutott eszébe spoilert szerelni egy gokartra. Azután szép lassan beszivárogtak ezek a műanyag elemek, először persze a versenyeken jelentek meg, aztán meg kötelezőek lettek. A dolog mindenképp pozitív, mert a nagyobb biztonság irányába hat.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csak rá kell nézni egy gokartra: széles és lapos, ebből következik, hogy nagyon stabil. Önmagától nem borul fel, ha túl nagy sebesség, a gumik csúsznak meg, még jóval azelőtt, hogy felborulna. Viszont két gokart már tud balesetet előidézni úgy, hogy a kerekeik összeérnek. Ezek a balesetek úgy szoktak megtörténni, hogy a hátrébb lévő gokart felfut az előtte menő hátsó gumijára. Sajnos, abban a pontban, ahol a gumik összeérnek, a kerekek éppen ellentétes irányba forognak, továbbá a bemelegedett gumik jól tapadnak, ezért a sebességtől függően elég nagy megdobódásra is lehet számítani, és a leérkezés sem mindig sima. Éppen ezért alkalmazzák a spoilereket, amik a kerekek nagy részét takarják, és így a kerékösszeérés esélye jelentősen csökken.

A spoilereknek egyébként elsősorban ilyen, biztonsági szerepük van, a légellenállás csökkentésében nem sokat segítenek. Az első spoilerek felszerelésében nincs túl sok szabadságunk (a kialakításuk miatt a helyük adott), az oldalsóknál tudunk egy kicsit variálni a tartóvasakkal. Szerintem akkor néznek ki jól, ha a külső szélük a kerekek szélével van egy vonalban, vagy a spoiler egy kicsit bentebb van.

KépSpoilerek felszerelve

Persze, a spoilereknél is beindult az evolúció: 

Az első generációs oldalspoiler még erősen dobozformájú volt, mint a saját gokartomon ill. az alábbi képen látszik:

Kép

Spoilerek

 

 

 

 

 

 

Nekem egyébként ez a forma jobban tetszik, csak ennél gyakran előfordult, hogy a szívászajcsökkentős motorral szerelt gokarton ez az alkatrész -mármint a szívászajcsökkentő - nem fért el a spoiler mellett, ezért a helyét kivágták a spoilerből, mint a fenti képen látszik.

Részben tehát praktikus okokból, másrészt nyilván "divatból" megjelentek az újabb, formatervezett  darabok, pl ilyenek:

KépSpoilerek a Stukas 100 CM3 KF/KF3 versenygokarton 
(A kép a gokartbazar.hu oldalról származik.)


 

 

 

 

 

 

Látható, hogy az első spoiler illetve a kormány előtt szélterelő formája és felszerelése is változott. Elképzelhető, hogy az új kialakítások csakugyan jelentenek minimális előnyt a légellenállás szempontjából (például jobban takarják az első kerekeket), de szerintem ennél sokkal nagyobb a "divat-faktor" hatása. Versenyen például már nem - vagy csak nagyon elvétve - látni a régebbi stílusú spoilerekkel szerelt gépeket.

Hobbi kartra persze mindegy, milyet szerelünk, az azonban tény, hogy nagyon sokat tud dobni a gokart megjelenésén egy spoilerszett - profibbnak tűnik a gép, egész más érzés ránézni. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.