Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sokaknak van otthon kiszuperált Trabant ülés, esetleg műanyag szék, miegymás, ami adja magát, hogy gokart ülés legyen belőle. Na, gokart ülésként ezeket el kell felejteni. Nem csak azért, mert gagyinak tűnik tőle a szerkezet, hanem azért is, mert ezeknek nincs oldaltartásuk. A gokart olyan kanyarsebességet érhet el, amivel tutira nem tudjuk magunkat megtartani egy oldaltartás nélküli ülésben. Arról az esetről nem is beszélve, ha mondjuk megpördülünk. 

 

A gokarton a vezető mellett az egyik oldalon ott a jó meleg motor, a másik oldalon meg a nagy semmi, most akkor melyik oldalra jobb kiesni?

 

A rendes gokart ülésnek szó szerint függőleges oldala van, sőt, felül szűkebb, mint az ülőrésznél. A lehetőségekhez képest kényelmes és mivel üvegszálas műanyagból készül, könnyű is, 2-3 kg. Milyen súlyú is egy autóülés??

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajnos, komolyabb műanyagos tapasztalat nélkül ilyen ülést lehetetlen csinálni. Szintén a lehetetlenség határát súrolja olyan műanyagos szakit találni, akinek van gokart ülés sablonja, vagy hajlandó vele pepecselni. Az egyetlen lehetséges útnak azt látom, ha megvesszük az ülést (lehetőleg olyan helyről, ahol több méret közül lehet választani). Ez van.

 

Az ülés a legtöbb gokarton nem középen van, hiszen általában mellette van a motor. Az ülés helyzete ideális esetben olyan mértékben tér el a kart hossztengelyétől, hogy a motor és a vezető súlyát figyelembe véve, közös -“eredő”- súlypontjuk a középvonalra essen. Más jellemzők mellett ez biztosítja a jármű hasonló viselkedését jobb- és balkanyarban.

Az ülést olyan messzire kell a pedáloktól elhelyezni, hogy a vezető lábai enyhén hajlított helyzetben legyenek, de semmiképpen nem annyira, hogy a kormányzást vagy a sebességváltást akadályozzák. Próbálgassuk!
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ülés méretezés

(Ádám, 2014.08.28 21:48)

Üdv!

Az lenne a kérdésem hogy, milyen paraméterek, súlyi, magassági jellemzők befolyásolják az ülésválasztást? Esetemben 185 cm magas vagyok és 72 kg, tudnál esetleg segíteni hogy, milyen méretű ülésre lenne szükségem? Válaszodat előre is köszönöm!

Re: Ülés méretezés

(ZYLO, 2014.08.29 15:01)

A magasságod csak azt befolyásolja, hogy milyen messze kerül az ülés a pedáloktól, ezt persze a hátsó tengely behatárolja...

Én 82 kg vagyok és a legkeskenyebb részén 35 cm széles ülés pont jó. Neked kb. 33 centis lehet a jó, de ha megteheted, próbáld ki! Ülj bele, mielőtt megveszed - ennél jobb módszer nincs!

ülés

(Laci, 2013.11.20 21:11)

Nincs véletlen olyan ülésed ami eladó vagy lesablonozható?

Re: ülés

(ZYLO, 2013.11.20 22:41)

Nincs, kérdezd meg a racingborze.hu-n vagy a visualracing.hu-n, én is ott vettem.